10.Sınıf Tarih Sayfa 11 Soruları ve Cevapları

Posted on
  • 29 Aralık 2012 Cumartesi
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler:

  • 10.Sınıf Tarih Sayfa 11 Soruları ve Cevapları

    SORU: Osmanlı Devleti’nin Çimpe Kalesini alarak Rumeli’ye yerleşmeye başlaması Balkanlar ve Avrupa’yı nasıl etkileyebilir?

    Çimpe Kalesinin alınması Osmanlı Devleti’ne Avrupa kapılarını açmıştır.Çimpe Kalesinin alınmasıyla, Müslüman Osmanlının Rumeli’ye yerleşmeye başlaması Balkanlar ve Avrupanın sadece siyasi değil, etnik ve dini mensubiyet haritasını değiştirecek en önemli adımdır

    SORU: Osmanlı Devleti’nin başkenti Bursa’dan Edirne’ye taşımasının amaçları neler olabilir?

    Bölge bereketli topraklara sahipti ve daha önemlisi Edirne, iki kıta arasında topraklarıyla verimli doğal bir geçitti.Edirne Türkler’in Rumeli’yi fethetme hareketlerinde çok önemli bir askeri üsttü.Başkent Bursa, Avrupa ve Balkanlara uzak kalıyordu.Bu yüzden Sırpsındığı zaferinden sonra 1. Murat, 1365′te devlet merkezini Bursa’dan Edirne’ye taşıdı.


    10.Sınıf Tarih Sayfa 12 Soruları ve Cevapları

    Soru: Osmanlı devletinin Türk Beyliklerine karşı izlemiş olduğu politikanın bu beyliklerin I.Kosava Savaşındaki tutumu üzerine etkileri neler olmuştur.

    Osmanlı Beyliği kurul­duğu sırada Anadolu beylikleri arasında, Anadolu Sel­çuklu Devleti’nden kalan mirasın paylaşımı konusunda kısır savaşlar vardı. Osmanlı Devleti’nin de bu mücadeleye girmesi pek sonuç vermeyeceğinden, Osmanlı yö­neticileri yönlerini batıya döndürmüşlerdir.1.Kosava savaşında ,Osmanlıyı dolayısıyla İslamı balkanlardan atmak için haçlı ordusu birleşince, Anadolu Beylikleride İslam padişahına yardım etmek için asker göndermişlerdir.

    I.Muratın Kosava Savaşı Öncesinde Devlet Adamları ve Komutanlarının Fikirlerini Almasının nedenleri neler olabilir

    1- I.Murat çok iyi bir eğitim almıştı.Halkına karşı şefkatli devlet adamları ve komutanlarına karşı saygılıydı.

    2-1.Kosava savaşı diğer savaşlara benzemiyordu.Çünkü diğer savaşlarda tek bir devletle savaşmışken bu sefer karşısında ittifak vardı. Düşman ordusu daha fazlaydı.Bu yüzden düşmana karşı hep birlikte savaş stratejisi geliştirmek istedi.



    10.sınıf Tarih Sayfa 13 Cevabı
    1299′da bağımsız olan osmanlı devletinin 1389 yılı itibarıyla gösterdiği siyasi gelişim hakkında neler söylenebilir

    sayfa 13-osmanlı devletinin zemini çok iyi olduğu için çabucak ve dikkali bir biçimde ilerlemişlerdir.amacı balkanları hakimiyet altına almaktı zaten bu yüzden beyliklerle arasını iyi tutmaya çalışmış taki yıldırım beyazıdın birden beylikleri bir çatı altına toplamasıyla düzen her nekadar sağlansada çatışma yaşanmış..11 senelik bir fetret devri yaşanmış



    10.Sınıf Tarih Sayfa 14

    Yıldırım Bayezit’in Tutumu Nigbolu Kalesinin Savunulmasını Nasıl Etkilemiş Olabilir?

    Askerlerin cesaretini ,kuvvetini ve sultanına olan güvenlerini arttırmıştır.

    10.Sınıf Tarih Sayfa 11-12-13-14 Soruları ve Cevapları

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun