11.Sınıf Coğrafya Kitabı Tüm Cevapları (devam)

Posted on
  • 29 Aralık 2012 Cumartesi
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler:

  • 11.Sınıf Coğrafya Kitabı Tüm Cevapları (devam)
    11.SINIFLAR SAYFA 78 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Kitabınızdaki resimde küçük menderes ovasının bir kısmının resmi verilmiştir.

    SORU-1-Araziler hangi amaçla kullanılmıştır ve bunun üzerinde yer şekilleri nasıl etkili olmuştur.


    Resimlere bakıldığında genel bilgilerimizden de faydalanarak bölgenin horst ve graben alanlarından oluştuğunu söyleyebiliriz.Bu bölge özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğunluk kazandığı toprak ve iklim özelliklerine sahiptir.Genel olarak tarımsal faaliyetlerin ön plana çıktığı beraberinde tarıma dayalı yer yer sanayi tesislerinin bulunduğu yerleşmeler gözlenmektedir.Yamaçlara doğru yerleşmeler görülmekle birlikte yayılım verimli tarım arazilerine doğrudur.Yer şekilleri bunda önemli bir etkendir.Horst alanlar yükselti ve engebe şartlarından dolayı yerleşmeleri horstlar arasında kalan bölgelere yönlendirmiştir.

    SORU-2-Arazilerin gelecekteki muhtemel kullanımı ile ilgili senaryolar oluşturunuz.

    Arazilerin gelecekte kullanımı ile ilgili olarak hızlı nüfus artışı ve insanların barınma ihtiyaçları için konut yapımı ve diğer ihtiyaçları için üretim tesislerinin kurulması gelecekte mevcut tarımsal alanların iyice daralmasına yol açacaktır.İnsanlar bir noktadan sonra tarımsal faaliyetlerin önemini kavradığı noktada yerleşmeler yamaç bölgelere kullanım alanı olarak ölü noktalara kayabilir tarımsal alanlar korunmaya çalışılabilir.

    11.SINIF SAYFA 79-80-81 ETKİNLİK ÇALIŞMALARI

    Sektörlerin ülke ekonomisi içerisindeki oranı gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi verir.Geri kalmış ülkelerde tarım sektörü ülke ekonomisi içinde önemli bir yer tutarken hizmet ve sanayi geri plandadır.Gelişmiş ülkelerde ise durum tersidir.

    Kitabınızdaki grafiklerden ve bilgilerden faydalanarak Türkiye’nin gelişmişlik düzeyini tartışınız.
    SEKTÖRLER…
    %655 HİZMET
    %244 TARIM
    %101 SANAYİ

    Burada belirtilen değerler sektörlerin ekonomiye katkılarıdır.Her ne kadar tarım sektörünün ekonomiye katkısı az gibi gözükse de tarımda çalışan kişi sayısı çok tur.Sanayi sektöründe çalışan kişi sayısı ise azdır.Buradaki dağılım ülkemizin tarım toplumundan kurtulup sanayi ve hizmet sektörüne geçiş sürecinin yansıtıldığı yani gelişmekte olan bir ülke yapısı olduğunu göstermektedir.

    SAYFA 80 ETKİNLİK PANO ÇALIŞMASI /1

    Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin coğrafi konumu ile ilgili bazı faktörler ve bu faktörlerden bir tanesinin ekonomiye katkısı açıklanmıştır. Siz de diğer faktörlerin etkisini tablodaki boşluklara yazınız.

    Coğrafi konum özellikleri Ekonomiye katkısı

    Üç tarafının denizlerle çevrili olması ve boğazlara sahip olması:Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olmasından dolayı hinterlandı çok iyi limanlara sahiptir.Bu özelliği uluslar arası ticaret faaliyetlerinde ülkemize ciddi avantajlar sağlar.Karadeniz’e komşu ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki deniz ticareti boğazlar yoluyla yapılır ve böylece ülkemize stratejik önem kazandırır.Turizm yoluyla çeşitli gelirler elde edilir.

    Önemli/stratejik enerji ve yer altı kaynaklarına sahip olması ve bu kaynaklar bakımından zengin ülkelere komşu olması:Enerji kaynakları aktarımı açısından son derece önemli stratejik bir noktadadır.Sanayi için gerekli olan hammadde ve enerji kaynaklarına kolayca erişilebilir.Komşu ülkelerin sahip olduğu petrol ve doğalgazın dünya pazarlarına ulaştırılmasında ülkemiz önemli bir yere sahiptir.

    Farklı mevsimlerin yaşanması:Turizm faaliyetleri için önemli avantajlar sağlar.Buna bağlı olarak Ege ve Akdeniz kıyılarında plaj turizmi gelişirken yükseltinin kış sporları için uygun olduğu dağlarda ise kayak turizmi gelişir.Turizm açısından çeşitlilik sunması ülkemiz için ciddi bir avantajdır.

    Asya Avrupa ve Afrika Kıtalarının birbirine en fazla yaklaştığı yerde olması:Kıtalar arası ulaşım bağlantılarının ülkemizden sağlanması gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan ülkemize katkılar sağlar. Bu durum ülkemize stratejik açıdan önem kazandırır.Bu kıtalar arasındaki ulaşım bağlantısını ülkemiz kurar.

    Doğu ve Batı medeniyetlerinin buluşma noktasında yer alması:Ülkemize kültür turizmi faaliyetleri açısından avantaj sağlar.Sahip olduğu bu özellik ülkemizde turizm açısından zenginlik sağlar.Kültürel kaynaşmaya yardımcı olur. Ülkemizde hem doğu hem de batı medeniyetlerine ait tarihi eserleri görebilmek mümkündür.

    Bulunduğu bölgeye göre zengin su kaynaklarına sahip olması:Geleceğin en önemli kaynaklarından biri su olacaktır.Enerji kaynağı olarak ülkemiz hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından Avrupa’da 3. sıradadır. AyrıcaOrtadoğu’nun can damarı olan Fırat ve Dicle kaynaklarını ülkemizden alır ve bu durum ülkemizin stratejik önemini arttırmaktadır.Tarımsal faaliyetler üzerinde etkili olur.

    11.SINIF SAYFA 80 ETKİNLİK ÇALIŞMASI /2

    Türkiye’nin 26 - 45 doğu boylamları ile 20 - 25 kuzey enlemleri arasında yer
    aldığını düşününüz. Bu yeri atlasınızdan tespit ederek aşağıdaki soruları
    cevaplandırınız.

    1.Ülkemizde yapılan ekonomik faaliyetler bugünkünden farklı olur muydu?
    Sebebini belirtiniz?

    Evet farklı olurdu.Çünkü iklimtoprak yapısıdenize göre konumyükselti şartlarıstratejik avantajlarımız ortadan kalkabilir yada değişirdi bizde mevcut konum özelliklerimize göre ekonomik faaliyetlerimizi belirlerdik…


    2.Bu konum Türkiye’nin ekonomisini nasıl etkilerdi? Açıklayınız.

    Ülkemizin matematik konumu belirtilen enlemler olduğunda Türkiye şu anki iklim özelliklerinden farklı özellikler gösterirdi.İklim çeşitliliği ortadan kalkar buda ülkemizdeki ekonomik faaliyetlerin çeşitliliğini olumsuz etkilerdi.Yine özel konum özelliklerimiz değişirdi bu noktada şu an ekonomik faaliyetlere yön veren konum avantajlarımızı kaybederdik.Enerji kaynakları geçiş noktasında olmaz Asya Avrupa’yı birbirine bağlamaz geçmişten gelen tarihsel kültür zenginliklerine sahip olamazdık.Bu özellikler birleştiğinde ekonomik faaliyetlerimizdeki çeşitlilik azalır yada değişirdi.

    SAYFA 81 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Kitabınızdaki grafikte Türkiye arazisinin yükselti basamaklarına göre oranı
    verilmiştir. Ön bilgilerinizden ve atlasınızdan faydalanarak aşağıdaki soruları
    cevaplandırınız.

    SORU-1-Türkiye arazisinin ne kadarında verimli bir şekilde tarım yapılabilir? Bu
    araziler Türkiye’nin nerelerinde yoğunlaşmıştır?

    Kitabınızda bir üst paragrafta tarım yapılabilecek uygun alanlar için 500 m den az olan arazilerimizin daha uygun olduğu belirtilmiştir.Bu alanlar toplam arazimiz yalnızca % 16 sını meydana getirmektedir.Bu araziler Türkiye’nin kıyı bölgelerinde ve ülkemizin batısında yoğunlaşmıştır.

    SORU-2-Türkiye’de arazinin ne kadarı tarımda verimin azaldığı ve
    yerleşmenin zorlaştığı kuşakta yer alır?
    Bu araziler Türkiye’nin nerelerinde yoğunlaşmıştır?

    1000 m nin üzerine çıkıldığında tarım da verim azalır ve yerleşme zorlaşır.Uygun düzlükler olsa bile çoğu kez iklim şartlarının elverişsizliği tarımda çeşitliliği engeller.
    Bu araziler toplam arazimizin %58 ini meydana getirmektedir. Bu alanlar ülkemizin
    Kuzey Anadolu dağları  Toros dağları ve Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır.

    11.SINIF SAYFA 83/1/2 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin ekonomisini etkileyen iklim olaylarından birisi
    açıklanmıştır. Siz de diğer iklim olaylarının olumlu ve olumsuz etkisini
    tablodaki boşluklara yazınız.

    Kar yağışlarının yoğun görülmesi:

    Kış sporlarının gelişmesine bağlı olarak turizm gelirlerin artması. Bu etkiler yaygın olarak Bursa Kayseri Bolu Erzurum Kars illerinde görülür.Ulaşımda zorlukların yaşanması bazı
    işletmelerin maliyetinin artması açık hava da çalışılan tesislerin üretime ara vermesi. Bu etkiler genellikle ülkemizin doğusunda görülür.

    Güneşlenme süresinin uzun olması:

    Deniz turizmin gelişmesini ısıtma maliyetlerinin düşmesini güneş enerjisi potansiyelinin fazla olmasına yol açar.Akdeniz ve Ege kıyıları ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür.Kuraklık yaşanmasına neden olur.Akdeniz ve Ege kıyıları ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür.
    Yaz mevsiminin yağışsız geçmesi:

    Deniz turizmin gelişmesini sağlar. Yaz kuraklığı isteyen tarım ürünlerinin yetişmesine imkân tanır.AkdenizEge İç Anadolu Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür.Kuraklığın ve orman yangınlarının artmasına neden olur.AkdenizEge İç AnadoluGüneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür.

    Yıl boyunca yağışın görülmesi:

    Su kaynakları zenginleşir hidroelektrik potansiyeli artar gür ormanlar gelişebilir.Karadeniz kıyılarımızda görülür.Ulaşım zorlaşır sel ve heyelan olayları artar.Karadeniz kıyılarımızda görülür.

    Donma olayının yaşanması:

    Kış turizminin gelişmesini sağlarDoğu Anadolu başta olmak üzere deniz etkisinden uzak iç kesimlerde görülür.Ulaşım zorlaşır tarımsal üretim ve ekonomi de kayıplar ortaya çıkar.Doğu Anadolu başta olmak üzere deniz etkisinden uzak iç kesimlerde görülür.

    11.SINIF SAYFA 83/2 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Kitabınızda Türkiye’nin 2000 yılına ait nüfus piramidi görülmektedir. Piramide
    bakarak;

    SORU-1-Nüfusun yaş yapısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

    Nüfus piramiti incelendiğinde doğum oranlarını kontrol altına almaya çalışanbir ülke özelliği göstermektedir.Ülkemiz genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Yaşlı nüfus oranı azdır.

    SORU-2-Nüfusun yaş yapısının ülkemiz ekonomisine sağladığı avantajlar ve
    Dezavantajlar nelerdir?Tartışınız.

    Genel olarak düşünüldüğünde ülkemiz nüfus yapısında genç nüfus oranı fazladır.
    İş sıkıntısının yaşanması nüfus artış hızının ve bağımlı nüfus oranın
    fazla olması ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir.
    Buna karşın nüfusun mevcut genç nüfusun eğitilerek nitelikli hâle gelmesi ve istihdamın sağlanması durumunda ülkemiz için nüfus önemli bir zenginlik olacaktır. Ülkemiz genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir.



    Sevgili gençler bu etkinlikler yoğun üniversite temposunda sizlerin zaman kayıplarınızı azaltarak bir nebze faydamız olması açısından hazırlanmaktadır.Sizlerde gereken bilinci göstererek bu etkinliklerden faydalanmanız noktasında kopyala yapıştırmadan ziyade cevapları anlamaya çalışarak faydalanmanız temennimizdir.Aksi takdirde yapmış olduğumuz çalışma amacına ulaşmaz ve sizlerde sadece günü kurtarmış olursunuz.Kafanıza yatmayan cevaplara müdahale etmeniz gerekirse yorum bölümlerinden tartışmaya açmanız önerilmektedir.Aksi takdirde buradaki günü kurtarma talebiniz ileriki hayatınızda geleceğinizi kaybetmeye yönelik sizleri ciddi bir hataya sürükler…


    11.SINIF SAYFA 85 -86 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Aşağıda Türkiye millî gelirin farklı yıllara ait sektörel dağılımı
    verilmiştir.

    Buna göre;

    SORU-1-Türkiye ekonomisinin sektörel dağılımında uygulanan ekonomik politikaların etkisi nasıl olmuştur?Tartışınız.

    Tablolar incelendiğinde özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımsal faaliyetler ön plana çıkmakta bu yıllardan sonra özellikle 1950 sonra sanayi ve hizmet sektörünü geliştirmeye yönelik politikalar ön plana çıkmakta ve bu değişim sonucunda tarımsal pay azalmış sanayi ve hizmet sektöründe artışlar gözlenmiştir.
    SORU-2-Yıllara bağlı olarak en fazla değişim hangi sektörde olmuştur? Bu değişim neyi ifade eder?

    Şekillerdeki rakamlar incelendiğinde en fazla değişim tarımsal sektörde gözlenmekte bu değişim ülkemizin yavaş yavaş tarım toplumu özelliğinden kurtularak sanayileşme yolunda adımlar attığının gelişmeye yönelik hamleler gösterdiğinin bir göstergesidir.
    %45 den %16 lara kadar gerilemiş buradaki gerileme sanayi ve hizmet sektörünün etkin bir konuma geldiğinin bir göstergesi ülkenin geliştiğinin bir işaretidir.

    SORU-3-Sektörlerdeki değişimi göz önüne alarak Türkiye ekonomisinin geleceğe yönelik sektörel dağılımı hakkında senaryolar oluşturunuz.

    Tarım sektörünün ekonomi içinde payı giderek azalacaktır. Sanayi ve özellikle de hizmet sektörlerinin payı giderek artacaktır.



    11.SINIF SAYFA 86 ETKİNLİK ÇALIŞMASI

    Teşvik politikalarını uygulayan bir yönetici olduğunuzu düşününüz.

    SORU-1-Ülkemizin nerelerine teşvik politikası uygulardınız? Niçin? Tartışınız.

    Ülkemizin işsizliğin fazla olması nedeniyle göç veren ve geri kalmış Doğu Anadolu bölgelerine Doğu Karadeniz İç anadolunun ön plana çıkamamış şehirlerine Güney doğu Anadolu bölgelerine teşvik politikaları uygulardık.Belirli illerde yapılacak yatırımlara sağlanacak vergi ve sigorta primi teşvikleri enerji desteği ve bedelsiz arsa temini ile yeni yatırım sahaları açılacak yatırımlarla burada yaşayan insanlara iş imkanları sağlanacak ve gelir düzeylerini yükseltecektir. Böylece yöre insanlarının başka bölgelere göçü de önlenmiş olacaktır.Bölge gelişecek kentleşecek diğer sektörlerin gelişmesi sağlanacak.

    SORU-2-Hangi sektörün gelişmesi için teşvik uygulardınız? Söyleyiniz.

    Ekonomik değer açısından ön plana çıkan sektörler desteklenebilir yine öncelikle fazla işçi çalıştıran sektörler başta olmak üzere (Tekstil  turizm gibi)  teşvik verilen bölgedeki doğal kaynakları değerlendirebilecek yani bölgedeki tarım hayvancılık madencilik faaliyetlerinin gelişmesini sağlayacak sektörlere teşvik uygulardık. Bölgedeki doğal kaynaklarla uyumlu yatırımlar teşvik politikalarında öncelikli olurdu.

    SORU-3-Yapacağınız uygulamada ne tür kolaylıklar sağlardınız? Sebeplerini tartışınız.

    Bedava ya da ucuz arsa ile vergi indirimi veya ertelemesi araç gereç alımında gümrük vergisi KDV indirimi veya muafiyeti ucuz enerjiiş gücü teminini gibi çeşitli kolaylıklar sağlardık. Bunlar yatırımcıyı teşvik ederek yatırım yapılmasını kolaylaştırmaktadır.

    SORU-4-Yakın çevrenize hangi sektöre teşvik uygulanmasını isterdiniz? Bunda
    bulunduğunuz yerin hangi özelliğini dikkate alırdınız? Söyleyiniz.

    Bu soru ile ilgili bulunduğunuz bölge için ön plana çıkamamış fazla istihdam sağlayacak sektörlere teşvik uygulanabilir.Yine bölgenin kaynakları tarımsal özelliklerimadenleriulaşım özellikleri dikkate alınabilir.gelişmiş ise çevre bölgelere yönelik alanları seçebilirsiniz.Bu değerlendirmeyi yaparken


    11.SINIF SAYFA 89 ETKİNLİK ÇALIŞMASI
    TÜRKİYE’DE TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

    İnsanların toprağı işleyerek çeşitli kültür bitkileri yetiştirmesi ve onlardan
    ürün elde etmesine tarım denir.

    Türkiye’de Tarımı ETKİLEYEN FAKTÖRLER:

    İklim Yer şekilleriToprak Bakımı SulamaGübreleme Tohum IslahıMakineleşme
    Pazarlamaİlaçlama Tarımı Destekleyen Kuruluşlar

    İklim: Tarımsal üretim büyük ölçüde yağışlara bağlıdır. Türkiye’de yağışın yıl içindeki dağılışı düzensizdir.Karadeniz ikliminin görüldüğü yerler hariç bütün bölgelerimizde yazlar kurak geçer. Kışların ılık geçtiği kıyı kesimlerinde don olayları çok enderdir. Sıcaklığın çok düşük değerlere indiği iç ve doğu bölgelerde don olayları uzun sürer. Buna bağlı olarak tarımsal ürün çeşitliliği ve tarım yapabilme süresi kıyıdan iç kesimlere batıdan doğuya doğru azalır.Kışların ılıman geçtiği bölgelerde sebzemeyve ve sanayi ürünleri üretimi
    yaygınken iç bölgelerde soğuk iklim şartlarına dayanıklı tahılüzümelma vb.ürünlerin üretimi yaygındır.
    Yer şekilleri:Türkiye’nin ortalama yüksekliğinin fazla olması ekonomik faaliyetleri genellikle olumsuz etkilenmiştir. Yükselti tarımsal faaliyetlerin sınırlanıp hayvancılık faaliyetlerinin ön plana çıkmasına yol açmıştır. Dağlık ve engebeli arazi yapısı tarım
    topraklarının dağınık ve küçük olmasına yol açmıştır. Bu durum makine kullanımı da zorlaştırmıştır.



    Toprak Bakımı:Tarım topraklarında devamlı üretim yapılabilmesi toprağın mineralce zengin olmasına bağlıdır. Sürekli olarak üzerinde tarım faaliyeti yapılan toprağın çeşitli şekillerde bakımının yapılması gereklidir. Toprakanalizi ile topraktaki mineral maddeler belirlenir. Böylece toprağın hangi tür bitkilere elverişli hangi tür gübreye ihtiyacı olduğu saptanarak daha bilinçli tarım yapılır.
    Taşlı topraklarda taşların ayıklanmasıdrenajı iyi olmaya topraklarda suyuntuzlu topraklarda tuzun topraktan uzaklaştırılması ve toprağın havalandırılması toprak bakımı ile ilgili faaliyetlerdir.

    Sulama:Türkiye’de tarımsal verimi etkileyen en önemli faktör sulamadır.Ülkemizin büyük bir bölümü kurak ve yarı kurak iklimin etkisindedir. Çoğu yerde tarımsal faaliyetin yoğunlaştığı yaz döneminde kuraklık hüküm sürmektedir. Bu da tarımdaki su ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca yağışların düzensiz düşmesi özellikle tahıl tarımının yaygın olduğu sahalarda nadas uygulaması yapılmakta ve her yıl üretimde dalgalanmalara neden olmaktadır.Nadas sulama imkanının olmadığı sahalarda toprağın 1 yıl boyunca su tutması için boş bırakılmasıdır.Nadas verim düşüklüğüne neden olan olaylardan biridir.


    Türkiye’de sulama yaygınlaştırılırsa;
    1. Kuru tarım (nadas) metodu uygulaması sona erer.
    2. Bir yılda birden fazla ürün alınan sahalar genişler.
    3. Tarım iklime bağımlılıktan kurtulur ve bilhassa tahılların üretiminde yıllara
    4. göre dalgalanmalar azalır.
    5. Üretimde süreklilik sağlanır.
    6. Ürün artışı sağlanır.
    7. Tahıl tarımı yerine sebze ve meyve tarımı ile endüstri bitkileri ekimi yaygınlaşır.
    8. Çiftçilerin tarım ürünlerindeki verimi ve geliri artar. Buna bağlı olarak göç
    9. olayında azalma görülür.
    10. Tarımın milli gelir içindeki ve ihracatındaki payı artar.

    Gübreleme:Sulamadan sonra verimi artıran en önemli faktör gübrelemedir.
    Toprağın devamlı kullanılması minerallerin azalmasına neden olmakta ve verimi azaltmaktadır. Gübreleme ile mineral takviyesi yapılarak toprağın verimi artırılmaya çalışılır. Gübre doğal ve hayvansal gübre olarak ikiye ayrılır.Hayvansal gübreler Doğu Anadolu bölgesinde yakacak olarak kullanılmaktadır.Kimyasal gübreler pahalı oldukları için devlet sübvansiyon uygulayarak çiftçiye destek olmaktadır.

    Tohum Islahı:Tarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesi sulama ve gübrelemenin yanında kaliteli tohumun kullanılmasıyla da yakından ilişkilidir.Tohum ıslahı melezleştirme ve iyi tohumların seçilmesi şeklinde yapılır.Tohum Islahı İstasyonlarıdevlet Tarım İşletmeleri ve Ziraat Fakülteleri tohum ıslahı ile uğraşan kuruluşlardır.

    Zirai Mücadele:Hastalık ve haşerelerin üretimde zaman zaman % 20 - 30 civarında verim düşüklüğüne neden olduğu görülmüştür. Türkiye’de zirai mücadele ile tarlalardaki yabancı otların gelişmesi önlenmekte ve haşerelerin çoğalmasına imkân verilmemektedir. Böylece verim düşüklüğünün önüne geçilmektedir.Ancak ilaçlamanın bilinçli şekilde yapılması gerekir.




    Makineleşme:Toprakların kısa sürede ve zamanında sürülmesi hasadın zamanında yapılabilmesi günümüzde makineleşme ile mümkündür.Ülkemizde makineleşme ile birlikte;Çayır ve mera alanları sürülerek tarım alanları genişlemişTarım ürünlerinin üretim miktarında ve veriminde artışlar olmuşTarım da insan ve hayvan gücüne duyulan ihtiyaç azalmış ve ortaya çıkan işsizlik köyden kente göçe neden olmuştur.

    Türkiye’de bazı alanlarda makineli tarıma tam geçilememiştir. Bu durumun
    sebepleri şunlardır:

    1. Makine kullanımına elverişli olmayan engebeli arazilerin varlığı (Doğu Karadenizkıyı şeridi gibi)
    2. Makine fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması
    3. Bazı bölgelerde işgücünün daha ucuz olması
    4. Makine kullanımının ekonomik olmayacağı küçük işletmelerin bulunması

    Çiftçinin Eğitimi:Günümüzde tarım modern aletler kaliteli tohum ve hassas ilaçlar kullanımıyla yapılmaktadır. Bütün bunlar çiftçinin eğitimini gerektirmektedir. Ülkemiz genelinde çiftçilerin eğitim düzeyi düşüktür.

    Pazarlama:Ürünlerin üretimi kadar ürünlerin iyi fiyatlardan satılması da önemlidir.Pazarlama amacıyla çeşitli ürünler için kooperatifler kurulmuştur.Devlet bazı ürünlerde çiftçiyi korumak için destekleme alımları yapmaktadır.

    Tarımı Destekleyen Kuruluşlar:Tarım ürünlerinin toplanması pazarlanması ve işlenmesi yönüyle çiftçilerin desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye’de tarıma destek sağlayan çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır.Tarım BakanlığıZiraat Bankasıtarım Kredi ve Satış KoperatifleriTürkiye Zirai Donatım KurumuDevlet Üretme ÇiftlikleriÇaykurTekelToprak Mahsulleri OfisiTarişÇukobirlik AntbirlikFiskobirlikTarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri tarımı destekleyen ve tarımla ilgilenen kuruluşlardır.

    11. SINIF SAYFA 90-91 ETKİNLİK ÇALIŞMASI
    Türkiye de yetiştirilen bazı tarım ürünlerinin yıllara göre üretim miktarlarındaki değişmeler. Üretimdeki değişimlerin genel nedenleri…
    BAKLAGİLLER:





    Baklagiller (Nohut Mercimek Fasulye Bakla Bezelye) dengeli ve sağlıklı beslenmek için insan sağlığına ekildiği tarım topraklarına verdiği azot ile toprak verimliliğine katkısı olan uzun yıllar saklama imkanı olan ürünlerdir.
    1950 lerden sonra üretim miktarında katlamalı artışlar olmuştur. Üretim miktarları istikrarlı değil üretimdeki dalgalanma kuru tarım yöntemleriyle üretim yapılması ve baklagillere ayrılan tarım alanları miktarının yıllara göre değişmesi temel etken olmuştur.

    PAMUK:


    Dokuma sanayinin temel hammadde kaynağıdır.
    Üretim miktarı düzenli bir şekilde sürekli artmıştır. Getirisinin fazla olması nedeniyle ekim alanları sürekli artmıştır. Modern tarım yöntemleri özellikle sulu tarımla üretilmesi dalgalanmaları önlemiştir.
    BUĞDAY:


    Temel besin maddemizdir. Ülkemizde ekim alanı ve üretim miktarı en fazla olan tarım ürünüdür. İç tüketim fazla olduğu için ihraç değeri yoktur.
    Üretim miktarı 1980 lere kadar katlanarak artmıştır. Bu artış ekim alanlarında sürekli artış ve üretim teknolojilerindeki gelişmelerdir. 1980 lerden günümüze kadar üretim miktarı fazla değişmemiştir bu süreçte küçük üretim dalgalanmaları var bunun temel sebebi kuru tarım yöntemleriyle üretilmesidir.

    DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 93



    TARIM ÜRÜNÜ
    YETİŞTİĞİ YERLER
    İKLİM ŞARTLARI
    KULLANIM ALANI
    Sebze
    Akdeniz-Ege kıyı ovaları Güney Marmara
    Akdeniz İklimi
    Temel besin maddesi Konservetaze ve kurutularak tüketilir
    Yer Fıstığı
    Adana Bölümü
    Akdeniz İklimi
    Kuru yemiş yağ üretimi
    Çay
    Doğu Karadeniz
    Karadeniz İklimi
    Kahvaltılarda ve Keyif verici olarak demi içilir
    Muz
    Anamur Yöresi
    Ekvatoral İklim (Türkiye’de Akdeniz iklimi
    Taze meyve olarak yenilir
    Haşhaş
    İç Batı Anadolu Bölümü
    Karasal İklim
    Tıp da uyuşturucu madde yağ üretimi
    Soya Fasülyesi
    Adana bölümü Karadeniz bölgesi
    Karadeniz İklimi
    Yağ üretimi




    11. SINIF SAYFA 90-91 ETKİNLİK ÇALIŞMASI TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

    Geniş anlamda hayvancılık tarımsal etkinlerin bir koludur. Tarımla uğraşan nüfus bir yandan toprağı işleyip çeşitli ürünler elde ederken diğer yandan da hayvan besler. Tarımın bir kolu olan hayvancılık ; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır. Kırsal kesimlerde hayvancılık tarımın sigortası durumundadır. İklimdeki karasızlıkların tarımı olumsuz yönde etkilemesinden dolayı. Tarım hayvancılık birbirini destekler. Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi. Türkiye hayvan varlığı fazla olan bir ülkedir. Ancak hayvanlarımızın et süt yumurta yapağı verimleri düşüktür.
    Hayvancılıkülkemizde hızlı bir gelişme göstermesine rağmen istenilen düzeye ulaşamamıştır. Çeşitli iklimleri ve geniş meralarıyla Türkiye hayvancılık açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Hayvancılık iki yöntemle yapılmaktadır ;
    1) Mera Hayvancılığının Özellikleri :
    Yağış ve doğal bitki örtüsünün dağılışı ile hayvan dağılışı arasında bir paralellik vardır. Örneğin çayır alanlarının geniş yer kapladığı alanlarda büyükbaş hayvancılık  bozkırların geniş yer kapladığı yerlerde ise küçükbaş hayvancılık yaygındır. Mera hayvancılığı iklim koşullarına bağlı olduğu için et ve süt verimi yıllara göre değişmektedir. Genel olarak et ve süt verimi düşüktür.Hayvancılık doğal koşullara bağlı değildir. Modern hayvancılık yöntemidir. Ahır adı verilen kapalı mekanlarda yapılır.Verim yüksektir. Marmara bölgesinde yaygındır.Türkiye’de hayvancılık bazı faktörlerin etkisi altındadır. Bunlar şunlardır ;a) Hayvan Soyları İyileştirilmeli (Islah edilmeli)
    Yerli ırklar et-süt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli veya iyi cins hayvan ithal ederek sayısını artırmalıyız. İyi cins hayvan yetiştirmek amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarında çalışmalar başlatılmıştır. İyi cins hayvan yetiştiren çiftliklere hara denir.
    Örnek : Bursa-Karacabey Eskişehir-Çifteler. b) Mera Hayvancılığı Yerine Ahır Hayvancılığı Geliştirilmeli
    Otlaklarımız tarımda makineleşme ile sürekli olarak daralmaktadır. Ayrıca otlaklarda aşırı otlatma sonucu otlaklar bozulmaktadır. Bu olumsuzluklar sonucunda hayvanlarımız yeterince beslenememektedir. Hayvancılığı geliştirmek için bu olumsuz durumlar önlenmeli.
    ç) Yem üretimi artırılmalı.
    d) Erken kesim önlenmeli (süt kuzu-süt dana)
    e)Salgın hastalıklarla mücadele edilmeli
    f) Çiftçi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalı.

    11.Sınıf, Coğrafya, Kitabı, Tüm, Cevapları, (devam)

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun