10. Sınıf Tarih Kitabı Cevapları Sayfa 18-19-20

Posted on
  • 29 Aralık 2012 Cumartesi
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler:

  • 10. Sınıf Tarih Kitabı Cevapları Sayfa 18-19-20


    Soru :Orhan Bey ve I.Murat Dönemlerinde Anadolu Türk Birliğini Sağlamak İçin Nasıl Bir Politika İzlenmiştir?

    Osmanlı Devletinde ,Anadoluda Türk siyasi birliğini kurma çalışmaları Orhan Bey döneminde başlanıldı ve ilk olarak Karesi Beyliği’ni Osmanlı topraklarına kattılar


    I. Murat Anadolu Türk birliğini sağlamak için de önemli çalışmalar yaptı. Bu konuda barışçı bir yol takip etti. Germiyanoğullarından Kütahya, Tavşanlı ve Simav çeyiz olarak alındı. Hamitoğullarından Isparta, Yalvaç ve Akşehir dolayları parayla satın alındı. Bu durum Karamanoğulları ile ilişkileri bozdu. I. Murat Karamanoğullarını Konya’da yendi. Böylece Anadolu’da Osmanlı üstünlüğü sağlandı.

    Soru :

    Osmanlı Devletinin Memluklerle Arasının Açılmasının Nedenleri Neler Olabilir?

    Yıldırım Bayezid döneminde aranın açılmasının sebebi :

    Yıldırım Bayezid (bk. Resim: 9), 1399′da Memlüklere ait olan Malatya’yı aldı. Ar­kasından, Dulkadiroğulları Beyliği’nin merkezi Elbistan’ı ele geçirdi. Malatya ve Elbis­tan’ın alınması, Osmanlılar ile Memlüklerin arasını açtı. Timur’un Anadolu’ya girme­ye hazırlandığı bir sırada, Memlükler gibi kuvvetli bir dostun kaybedilmesi, Osmanlı­lar için iyi olmadı.

    Soru : Hariyata göre Yıldırım Bayezit’in Anadolu Türk birliğini sağlama çabasının sonuçları hakkında neler söylenebilir?

    . Murat’ın yerine oğlu Yıldırım Bayezid geçti önce Anadolu’ya geçerek Germiyanoğulları, Aydınoğulları, Saruhanoğulları, Menteşeoğulları, Hamitoğulları beyliklerine son verdi. Karamanoğulları ve Candaroğulları beyliklerini de kendisine bağladı. Kadı Burhaneddin’in ölümü üzerine Sivas ve dolayları da Osmanlılara bağlandı. Böylece Anadolu Türk birliği büyük ölçüde sağlanmış oldu.

    Sayfa 19

    Soru : Yıldırım Bayezıt ve Timur’un Birbirlerine Karşı Üstünlük Kurmak İstemelerinin Nedeni Ne Olabilir

    Temel Neden : İkisininde kendisinin üstünde herhangi bir güç olmasını istememesi.

    Ayrıca :

    Çin seferine çıkmak isteyen Timur’un batısında kuvvetli bir devlet bırakmak istememesi,

    Yıldırım Bayezid’in ortadan kaldırdığı Anadolu Türk beyliklerinin beylerinin Timur’a sığınarak onu Osmanlılara karşı kışkırtması,
    Timur’dan kaçan Ahmet Celayir ve Kara Yusuf’un Yıldırım Bayezid’e sığınıp onu Timur’a karşı kışkırtması,
    Timur’un, Yıldırım Bayezid’den kendisine bağlı olmasını, Ahmet Celayir ve Kara Yusuf’u kendisine vermesini, ayrıca Anadolu beyliklerinin de yeniden kurulmasını istemesi

    Sayfa 20

    Soru :

    Timur’un Türk Devletleri Üzerine Düzenlediği seferlerin Türk Dünyasına Etkileri

    Anadolu’daki Türk tarihi için de büyuk bir felaket oldu. Zira bu savasin verdigi zafer sarhoslugu ile Timur, bir kasirga gibi eserek bütün bir Anadolu’yu yakip yikmisti. Bu arada çocuklar dahil olmak üzere binlerce kisiyi esir alip hunharca katl etmekten de çekinmedi.Timur, Anadolu beyliklerini yeniden canlandirarak Osmanlılar da dahil olmak üzere hepsini kendine bagladi. Böylece Anadolu birligini de parçalayarak Osmanlı Devleti’nin büyük mücadeleler sonucunda kurmaya muvaffak oldugu bu birligi ortadan kaldirarak, bölgedeki Islâmî hareketin zayiflamasina sebep oldu. Böylece Türk- Islâm topraklarinin ortasinda bir ada gibi duran Hiristiyan Istanbul’un fethi ve Anadolu birliginin yeniden kurulmasi yarim asir gecikmis oldu

    Soru:

    Timur’un Osmanlı Topraklarını Yıldırım Bayezıt’ın Oğulları Arasında Paylaştırmasındaki Amacı Neler Olabilir

    www.odevindiryap.com her türlü ödevlerinizde yanınızda..

    Timur,  Semerkant’a  dönerken  arkasında  güçlü  bir  Osmanlı  Devleti  bırakmak istemiyordu. Bu yüzden Osmanlı  topraklarını Yıldırım Bayezit’in oğulları arasında paylaştırdı.

    Soru :

    Fetret Devrinde Anadolu ve Balkanların Durumu Karşılaştırıldığında ,Anadolu’da Toprak Kayıplarının Yaşanmasının Nedenleri Neler olabilir?

    Osmanlı devletini parçalanma siyaseti güderek Yıldırım Bayezit ogulları arasında paylastırdı .Türk beyliklerinide yeniden canlandırdı.
    10. Sınıf, Tarih, Kitabı, Cevapları, Sayfa, 18-19-20

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun